De gemeente Alphen aan den Rijn bouwt een voetbalveld van voetbalclub ARC om tot een waterveld, een soort kunstgrasveld dat voor tophockey de nieuwe standaard is. De voetbalclub draagt het gebruik van het veld over aan Hockey Club Alphen (HCA). 

HCA betaalt de kosten van het waterveld zelf en realiseert hiermee een vijfde veld.

Een ander veld van HCA wordt tegelijkertijd vervangen door een waterveld. De velden zijn naar verwachting in juni en augustus 2018 gereed. HCA-voorzitster Sandra Habets reageert positief: "Met het nieuwe veld hebben wij eindelijk weer ruimte om thuiswedstrijden van onze jeugd en topteams goed te faciliteren en voor G-hockey, trim 50+ en Fithockey."

Voor deze veelzijdige doeleinden verzorgt de hockeyclub tegelijk een veilige leeromgeving, bijvoorbeeld voor mensen met een beperking. "Het is mooi om te zien hoe ook HCA nu al haar maatschappelijke bijdrage levert aan de Alphense samenleving", aldus wethouder Michel du Chatinier. "Daarnaast hebben ze ambitieuze plannen voor de toekomst. Ik ben blij dat steeds meer sportverenigingen hun maatschappelijke rol pakken zoals het college met transformatie sport, nieuw en anders en right to challenge, voor ogen heeft."

Transformatie

HCA start, net als andere Alphense sportverenigingen, maatschappelijke initiatieven in het kader van transformatie sport. HCA heeft de afgelopen jaren al diverse initiatieven opgepakt zoals hockey voor middelbare scholieren, trimhockey voor senioren en hummelen voor jonge kinderen.

Een BSO van Junis kinderopvang op het terrein en HCA werkte samen aan een aantal projecten van Alphen Beweegt. Bovendien maakt HCA zich zichtbaar en aantrekkelijk voor jonge jongens door initiatieven als Urban Street Hockey.