Vanaf vrijdag 13 oktober strijkt de onderzoekstent van de pop-up ArcheoHotspot weer neer in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn. De legertent was dit voorjaar al in Alphen te vinden, maar keert nu terug.

De onderzoekstent stond eerder dit jaar eerst in het gemeentehuis en later op het Rijnplein. Nu komt de tent terug in het atrium van het Gemeentehuis en gaat het onderzoek verder. Ge?nteresseerden kunnen het aardewerk en andere vondsten bekijken en zelf meehelpen met het onderzoek.

Op vrijdag 13 oktober is de ArcheoHotspot van 10.00 tot 16.30 uur te bezoeken. Daarna is de legertent tot 1 december te bezoeken op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur.

Vicus

Aan het Rijnplein in Alphen stond vroeger een Romeins fort, een castellum met de naam Albaniana. Rondom dit fort ontstond een kampdorp -vicus- waar handelaren, ambachtslieden en familie van de soldaten woonden en werkten.

Hoewel er vijftig jaar lang opgravingen zijn gedaan in de vicus van Alphen, zijn veel vondsten nooit eerder bestudeerd en met elkaar in verband gebracht. Archeologen van het project Romeinse Vicus aan de Rijn proberen antwoorden te vinden op vragen over ontstaan en duur van het kampdorp, de herkomst van de bewoners en de functie van het dorp. Ook onderzoeken ze het dagelijkse leven, de uitgeoefende ambachten en de manier waarop de bewoners met de soldaten van het fort en de lokale bevolking omgingen.

ArcheoHotspots

Het project is een samenwerking tussen Romeinse Vicus aan de Rijn en de ArcheoHotspots. Ook op andere locaties in Nederland zijn ArcheoHotspots te vinden. Op dit moment zijn er zes permanente ArcheoHotspots verspreid over Nederland te vinden, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Nijmegen en Utrecht. Vanwege het grote succes wordt het concept in de komende jaren verder uitgerold naar meer locaties.

ArcheoHotspot Romeinse Vicus in Alphen aan den Rijn wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zuid-Holland, Gemeente Alphen aan den Rijn en het Prins Bernhard Cultuurfonds.