Rijdek van de vernieuwde Rijnhavenbrug geplaatst

Het rijdek van de nieuwe Rijnhavenbrug is dinsdagochtend succesvol ingehesen.

De brug wordt in twee delen geplaatst, waarvan het rijdek het eerste deel is. De balansligger, het bovenstuk van de brug, volgt volgens planning aanstaande donderdag.

Beide delen worden op een ponton via de Oude Rijn aangevoerd en 'overnachten' nabij de Maximabrug. Zowel het rijdek als de balansligger worden met twee telescoopkranen vanaf de kant geplaatst.

De kranen staan aan weerszijde van de doorvaart. Hierdoor kunnen de brugdelen met het ponton tussen de kranen worden gevaren en vervolgens op hun plek worden gehesen.

Planning

De balansligger wordt in eerste instantie zonder ballast/gewicht geplaatst, anders zou deze te zwaar zijn. De ballastblokken worden met vrachtwagens aangevoerd en met een kraan in de balansligger gelegd. Deze werkzaamheden vinden plaats vanaf 23 september.

Nadat de stalen brugdelen geplaatst zijn, worden de elektrische- en besturingsinstallatie en de hydraulische installatie geplaatst. Daarna volgt een testperiode en start het asfalteren van het brugdek. In de tussentijd wordt gewerkt aan de wegen rond de brug. De planning is dat de Hoorn vanaf half november weer open is voor al het verkeer.

Lees meer over:
Tip de redactie