De vier partijen tellende coalitie in Alphen aan den Rijn gaat vooralsnog door zonder een extra partij 'uit te nodigen'. 

Dit is de uitkomst van een extra raadsvergadering die op woensdagavond gehouden werd. De coalitiepartijen CDA, Nieuw Elan, D66 en ChristenUnie 'blijven elkaar vasthouden', blijkt na de moeizame vergadering.

Na het onverwachte vertrek van VVD-wethouder Tseard Hoekstra op dinsdag, en daarmee de terugtrekking van de VVD, heeft de coalitie met achttien van de 39 raadszetels geen meerderheid meer. 

De coalitie ervoer tijdens de vergadering genoeg steun maar vroeg ook om steun om door te gaan. De partijen gaan binnenkort met elkaar overleg om te bedenken of er nog andere stappen genomen moeten worden. De verkiezingen vinden al over zes maanden plaats.

Vertrek

Wethouder Hoekstra legde zijn portefeuille vanwege het besluit om geen proef met gratis parkeren te doen in het Alphense stadshart. De VVD stapte hierop uit de coalitie. 

Met het besluit om geen parkeerproef te doen, kwam het college terug op eerder gemaakte afspraken met de VOA en Stichting Centrummanagement. Een voorstel dat Hoekstra met instemming van het college en op verzoek van de raad heeft gemaakt.

Daarnaast meldde Hoekstra het niet te waarderen dat er berichten in de pers verschenen zijn voordat de gesprekspartners, VOA en Centrummanagement, konden worden ingelicht.