Een bewoner van de Saffierstraat in Alphen aan den Rijn die in december brand veroorzaakte door te experimenteren met een rookbom, hoeft niet opnieuw de cel in. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden dertig maanden gevangenisstraf tegen de man geëist.

De rechter veroordeelde de Alphenaar echter tot zeventien maanden cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. De straf is conform het voorarrest van de man, waardoor hij niet terug de cel in hoeft.

Behalve de gevangenisstraf oordeelde rechter ook dat de man een taakstraf van 240 uur moet uitvoeren en een schadevergoeding van ruim 1.300 euro moet betalen. Ook moet hij zich laten behandelen, zo meldt Omroep West.

Rookbom

Alphenaar Youri P. was op 18 december bezig met een rookbom voor Oudjaarsdag. Bij het prepareren sloeg de vlam in de pan en raakte bewoner P. gewond aan zijn gezicht. Tientallen buren moesten hun woning ontvluchten vanwege de brand. De schade aan de tien getroffen woningen, inclusief die van de verdachte zelf, bedroeg zo'n 68.000 euro.

P. heeft meerdere keren gezegd spijt te hebben. Ook schreef hij alle bewoners van de flat een brief waarin hij zijn excuses aanbood.