De uitbreidingsplannen van Museumpark Archeon zouden voor de zomervakantie worden besproken in de Alphense gemeenteraad. Archeon heeft meer grond nodig om een Romeins Scheepvaartmuseum te bouwen, de entree te verbeteren en de afdeling prehistorie te verplaatsen. Daarvoor is medewerking van de gemeente nodig.

Wethouder Kees van Velzen meldt dat twee mogelijke oplossingen zijn besproken tussen BPD (voorheen Bouwfonds), Archeon, de gemeente en een aantal adviseurs. De ene oplossing is een uitbreiding richting volkstuinen en de andere gaat over een aanzienlijke verbreding tussen parkeerplaats en het Romeins museum.

Van Velzen meldt dat bespreking met de gemeenteraad na de zomer wordt. Wel bespreekt hij zijn uiteindelijke voorstel volgende week met de burgemeester en de andere wethouders.

Verbreding

De directie van Archeon, Jack en Monique Veldman, vindt op korte termijn een aanzienlijke verbreding van het pad tussen de parkeerplaats en het Romeins museum nodig. Dan kan langs dit pad de afdeling prehistorie een plek vinden en komt er in het huidige overvolle museumpark meer ruimte voor de andere afdelingen.

De route wordt dan logischer, eerst komt een bezoeker langs de alleroudste bewoners van Nederland en daarna worden de locaties steeds moderner.

BPD heeft moeite met deze optie, omdat zij dan circa twintig dure woningen minder kan bouwen. BPD en gemeente delen overigens de netto opbrengst van de bebouwing in de wijk Burggooi.

Aanleg weg

De uitbreiding gaat niet alleen over een groter grondgebied, het gaat ook over de aanleg van een nieuwe weg. Er zijn verschillende mogelijkheden. De voorkeur van Archeon gaat uit naar een geheel nieuwe weg dichter bij de N11 als uitvalsroute voor Burggooi met behoud van de Archeonlaan als bestemmingsverkeer.