De BOA's (Buitengewoon Opsporingsambtenaren) van de gemeente Alphen aan den Rijn kunnen binnenkort handboeien toevoegen aan hun uitrusting. De boeien zijn bedoeld als hulpmiddel om tegenwerkende burgers in toom te houden.

Burgemeester Liesbeth Spies heeft samen met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) het verzoek in gediend bij de minister van Justitie, die de aanvraag heeft goedgekeurd.

Voordat de BOA's de handboeien mee krijgen, zullen zei eind juni een tweedaagse training volgen. "Uiteraard zijn de handboeien alleen bedoeld om gepast te gebruiken, zoals bij aanhoudingen met verzet", legt de burgemeester uit. De handboeien zijn vooral bedoeld voor de veiligheid van de BOA's zelf, benadrukt Spies. "Het kan af en toe even duren voor de politie ter plaatse is en dan is het handig om een recalcitrante burger in bedwang te kunnen houden."

Overigens zal het niet gebeuren dat BOA's ook andere middelen zoals pepperspray en wapenstokken bij zich gaan dragen. "We gaan van de BOA's geen politieagenten maken", aldus Spies.