Alphen gebruikt als eerste gemeente schuimglas als ophoogmateriaal

De gemeente Alphen aan den Rijn is de eerste gemeente in Nederland die schuimglas als licht ophoogmateriaal gaat gebruiken. Het materiaal wordt als proef gebruikt voor de ophoging van de omgeving Ridder van Montfoortlaan in Hazerswoude-Dorp.

In het gebied van het reconstructieproject omgeving Ridder van Montfoortlaan in Hazerswoude-Dorp is de bodem zeer slap. "Door de slappe veenbodem zijn op sommige plekken in dertig jaar tijd verzakkingen opgetreden tot wel tachtig centimeter", aldus wethouder Tseard Hoekstra. 

Wanneer zand als ophoogmateriaal wordt gebruikt, blijft de bodem snel inklinken. Daarom wil de gemeente ophogen met het lichtste materiaal wat op dit moment verkrijgbaar is.

Het basisproduct van schuimglas is glasmeel, dat ontstaat bij de recycling van glas. "Schuimglas is een soort spons van glas: luchtig en daardoor heel licht, maar daarnaast ook heel sterk wat voor een groot draagvermogen zorgt", vertelt Hoekstra. "Naast dat schuimglas geschikt blijkt als ophoogmateriaal in de wegenbouw, is het ook duurzaam en milieuvriendelijk."

Samenstelling

De samenstelling van het in Duitsland toegepaste schuimglas en de Nederlandse regelgeving maakte het tot voor kort onmogelijk om schuimglas in Nederland toe te passen.

Na aanpassing van het productieproces is de samenstelling van schuimglas gewijzigd. Daardoor mag bij de ophoging in Hazerswoude-Dorp deze zomer voor het eerst met schuimglas in Nederland worden uitgevoerd.

Proef

Als de proef slaagt, zal het ophoogmateriaal vaker worden toegepast. Eerst moet blijken hoe de ondergrond zich houdt na de ophoging. Dit zal door hoogtemetingen na enkele jaren al duidelijk zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie