Overslagterminal Alphen aan den Rijn krijgt deze zomer nieuwe kraan

Deze week wordt begonnen met het vervangen van één van de twee grote gele kranen van containterterminal Alpherium aan de Gouwe. 

De nieuwe kraan is aanzienlijk groter, maar krijgt een minder opvallend uiterlijk. Naar verwachting wordt deze kraan rond 1 september in gebruik genomen.

De werkzaamheden beginnen maandag. Als eerste wordt de bouwplaats klaargemaakt. Vervolgens arriveren de onderdelen van de nieuwe kraan. Deze worden over de weg aangevoerd.

Eind juni wordt de oude kraan afgebroken. Tegelijkertijd worden de poten van de nieuwe kraan neergezet en wordt de dwarsligger geïnstalleerd. Het duurt daarna de hele zomer voordat de nieuwe kraan afgemonteerd is en in gebruik kan worden genomen.

Geluidswal

Tijdens het werk wordt de bouwplaats omringd door een 'wal' van containers die vier hoog zijn gestapeld om het geluid binnen te houden. Ook wordt tijdelijk een rupskraan op de loswal voor het kantoor neergezet om overdag schepen te laden en te lossen. Dat is nodig zodat het werk in de overslagterminal door kan gaan als de oude kraan al weg is en de nieuwe nog niet klaar is. Er wordt ook tijdelijk een extra binnenvaartschip ingezet voor extra capaciteit. Nedcargo zal de werkzaamheden zoveel als mogelijk is overdag uitvoeren.

De nieuwe zeer moderne kraan is een stuk sneller en stiller dan de oude kraan. Omdat deze kraan sneller werkt, worden de reachstackers minder vaak ingezet. Dat veroorzaakt ook minder geluidsoverlast.

Lees meer over:
Tip de redactie