Verstoringen Koningin Julianabrug in Alphen donderdag verholpen

Het vervangen van de centrale controller unit (het 'brein') moet de storingen van de Koningin Julianabrug verhelpen. Dankzij het aandringen van de gemeente Alphen aan den Rijn gebeurt dit donderdagavond al.

Deze centrale controllerunit stuurt de verschillende signalen aan die te maken hebben met het veilig openen en sluiten van de brug.

Ook heeft de gemeente er op aangedrongen dat er, tot dat de unit wordt vervangen is, een monteur bij de brug aanwezig tijdens spitsuren. Deze kan dan snel ingrijpen mocht er onverwachts nog storingen ontstaan.

Tijdens het proefdraaien na de vervanging van de controller unit kan het verkeer enige hinder ondervinden.

Storingen

Sinds de Koningin Julianabrug weer gebruikt wordt zijn er meerdere storingen geweest waardoor de brug juist open, of juist dicht bleef, afhankelijk van hoe men hem wilde gebruiken. Dit is voor een stad die gescheiden is door een rivier uitermate onhandig en erg vervelend.

Gebleken is dat de storingen te maken hadden met de brugaandrijving, de scheepvaartseinen of de afsluitbomen. Allemaal zaken die aan elkaar verbonden zijn om de veiligheid van de brug te garanderen.

Veiligheid

Veiligheid is het grootste belang bij het openen en dichtgaan van de brug, stelt de gemeente. Als de brug open moet gebeuren er verschillende dingen. De waarschuwingslichten moeten aan gaan. De slagbomen moeten dicht gaan, eerst de ene kant, dan pas de ander, zodat er geen verkeer, voetgangers, fietsers tussen de slagbomen vast zitten.

Dat moet gecontroleerd worden, pas dan kan de brug open gaan. Als die open is gaan de lichten voor de scheepvaart op groen.

Oplossing

"Bij sluiting hetzelfde verhaal, maar dan andersom. Dit alles ook nog op afstand gestuurd vanuit de centrale bediening bij de Steektepoort. Kortom, veel zaken waarbij van alles mis kan gaan", aldus de gemeente.

De afgelopen periode is door zaken uit te sluiten gezocht naar waar het mis ging. Uiteindelijk is gebleken dat het vervangen van de centrale controller unit de oplossing moet zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie