Wethouder Van Velzen benoemt Erfgoedcommisie Alphen aan den Rijn

Wethouder Kees van Velzen heeft een Erfgoedcommissie benoemd die de 'geschiedenis van de gemeente' beter moet bewaken en op de kaart zetten. De commissie geeft hiervoor adviezen aan het gemeentebestuur.

"We hebben een grote opgave op het gebied van erfgoed. En dat terwijl we in onze gemeente juist veel erfgoed hebben", zegt wethouder Kees van Velzen.

"In Alphen-Stad hebben we het imago van 'elke paar jaar gaat alles plat'. In Boskoop bepalen de eigenaren veel te veel hoe of wat. Onder de grond ligt in de hele gemeente een schat aan informatie verborgen uit onder meer het Romeinse verleden. Daarnaast is er veel immaterieel erfgoed, zoals een kostbare verzameling planten."

Van Velzen wijst ook op de grote hoeveelheid windmolens op Alphens grondgebied. Met achttien molens is Alphen aan den Rijn de derde gemeente in Nederland.

Beleid

Hoewel Alphen, Boskoop en Rijnwoude al in 2014 zijn gefuseerd tot het grote Alphen aan den Rijn is de benoeming van de Erfgoedcommissie de eerste stap naar een goed beleid op het gebied van erfgoed. De voorbereiding begon al wel eerder. In 2015 en 2016 is gewerkt aan het rapport Hart voor Erfgoed. Dit rapport is samengesteld door verschillende organisaties en inwoners met belangstelling voor lokale geschiedenis.

De Erfgoedcommissie is op 24 mei voor een jaar benoemd. Inmiddels heeft de wethouder een beleidsbrief gemaakt die donderdag 15 juni naar de raad gaatn. Het is aan de nieuwe gemeenteraad om na de verkiezingen van maart 2018 het beleid definitief te formuleren.

Leden

De Erfgoedcommissie bestaat uit voorzitter Nico Moen en leden Marije Strating, Patricia Alkhoven, Jan Dröge, Jacqueline de Graauw en Johanna van Doorn. De commissie wordt ambtelijk bijgestaan door Misty Zonneveld. Alle leden van de commissie hebben een opleiding en ruime ervaring op het gebied van erfgoed.

Lees meer over:
Tip de redactie