Faked A., hoofdverdachte van de roof van 36 vogels in vogelpark Avifauna in september 2014, is veroordeeld tot veertien maanden onvoorwaardelijke celstraf.

Ook moet een schadevergoeding van 22.729 euro aan vogelpark Avifauna worden betaald, meldt de rechtbank in Den Haag dinsdag.

Naast Avifauna, werden ook vogels gestolen in de Zoo Veldhoven, in De Lier en in Udenhout. In totaal stonden vijf mannen in de leeftijd van 22 tot 37 voor de rechter voor diefstal en/of heling van tientallen exotische vogels.

A. wordt door de rechtbank gezien als hoofdverdachte, omdat hij de roof van de vogels plande en de verkoop regelde. Hij was als enige aanwezig bij alle vier de roven. De rest van de verdachten hebben straffen opgelegd gekregen die uiteenlopen van twee tot acht maanden cel. 

Dood

In september 2014 werden in vogelpark Avifauna in totaal 36 vogels gestolen, waaronder toekans, neushoornvogels, kaketoes en kraagpapegaaien. Een maand later werd de helft van de dieren in zwaar verwaarloosde toestand teruggevonden in een schuur in Den Bosch. Een van de vogels is daar dood aangetroffen in een vuilniszak in de tuin.

Drie van de gevonden vogels waren er zo slecht aan toe, dat ze later alsnog zijn overleden: een kraagpapegaai, een neushoornvogel en een roodbruine neushoornvogel. Een andere vogel was tijdens een vangpoging zo geschrokken, dat hij voor een trein vloog en overleed. 

Fokprogramma

De eisen van het Openbaar Ministerie (OM) zijn lager dan de uiteindelijke straf die de mannen opgelegd hebben gekregen. Tegen de hoofdverdachte was tien maanden cel geëist, tegen de rest van de verdachten eiste het OM werkstraffen.

Volgens de rechtbank moet het de mannen aangerekend worden dat ze met de diefstallen veel schade hebben veroorzaakt aan het fokprogramma waaraan Avifauna deelneemt. Sommige van de gestolen vogels waren aan het broeden of hadden jongen.

Ook waren een aantal gestolen vogelsoorten zeer zeldzaam en met uitsterven bedreigd.