"We hebben veel bereikt, maar we willen nog veel meer. Ik zie dat Castellum potentie heeft en ik wil dat dat eruit komt", aldus directeur Sandra Bruinsma. Wethouder Kees van Velzen is het roerend met haar eens. "Castellum is de pijler voor de podiumkunsten in de stad. Maar, om klaar te zijn voor de toekomst moeten we functies toevoegen."

Zowel Bruinsma als Van Velzen zijn voor het toevoegen van andere -maatschappelijke- functies en openstellen voor inwoners. Dat betekent dat het theater naast de normale theatervoorstellingen ook ruimte wil bieden aan initiatieven die nu geen onderdak elders in de stad kunnen vinden.

"Het is niet de bedoeling om leuke dingen weg te trekken bij anderen zoals het Parktheater of uit de dorpen", legt Van Velzen uit. "Waar we het theater vooral voor willen gebruiken, is voor groepen die nu nergens terecht kunnen omdat er geen geschikte ruimten zijn. Dat zijn niet alleen creatievelingen die geen geld hebben, het gaat ook om organisaties die een normale commerciële huurprijs willen betalen."

Samenwerken

"Wij willen zoveel mogelijk samenwerken met anderen. Daarbij kan het gaan om het gebouw, het theater is bijvoorbeeld groot genoeg. Maar, het kan ook gaan om inhoud. Wij willen graag de hele dag door open zijn voor clubs, verenigingen en organisaties. We willen ook onze techniek en kennis en netwerk inzetten om anderen vooruit te helpen", vult Bruinsma aan.

De theaterdirecteur meldt ook dat er wel voorwaarden zijn. "Als we niet kunnen verbouwen, kunnen we dit niet waarmaken. We hebben echt een nieuwe entree nodig. We moeten logische routes in het gebouw kunnen maken. En, compartimentering is ook noodzakelijk."

Nieuwe stijl

Van Velzen heeft namens Burgemeester & Wethouders gewerkt aan drie mogelijke scenario's; niets veranderen en elk jaar geld bijleggen, de helft van het theater verkopen of gaan voor een theater nieuwe stijl: als 'Hart van de Stad'. Voor deze laatste optie pleiten Bruinsma en Van Velzen. "Tijdens de stadsgesprekken kwamen veel mogelijk samenwerkingen naar voren. We hebben nu de kans om met z'n allen de schouders eronder te zetten en daadwerkelijk iets te gaan betekenen in en voor de stad."

De wethouder wil maximaal twee miljoen in theater Castellum investeren. Daarna moet de subsidie met maximaal 9 ton per jaar omhoog. "Maar daar krijgen we dan ook veel voor terug."