Theater Castellum krijgt waarschijnlijk permanent een fors hogere subsidie van de gemeente, omdat de Alphense politiek het theater als 'Hart van de Stad' wel ziet zitten. 

De gemeenteraad moet in de loop van de maand juni een besluit nemen over het uitwerken van een plan om het Alphense theater te redden.

Directeur van het theater, Sandra Bruinsma: "Wij willen graag de hele dag open zijn en meer bieden dan klassiek theater."

Castellum krijgt al jaren veel minder subsidie dan andere Nederlandse theaters. Daarom er is ook elk jaar gesteggel over het bijpassen van de tekorten. Het gaat hierbij om een bedrag dat rond de 800.000 euro ligt.

Drie opties

Uiteindelijk heeft de gemeenteraad een paar maanden geleden besloten dat er een permanente oplossing moet komen. Wethouder Kees van Velzen komt nu met drie mogelijkheden. De eerste optie is alles laten zoals het was en jaarlijks geld bij te leggen.

Optie twee is het theater meer maatschappelijke functies te laten vervullen en daar de subsidie op te baseren. De laatste optie is de helft van het gebouw verkopen en kleiner verder te gaan.

De meeste politieke partijen zien de tweede optie wel zitten. VVD en RijnGouweLokaal willen ook de eerste optie laten uitwerken.