SP beschuldigt Alphense coalitie van samenzwering

Een aantal oppositiepartijen, onder aanvoering van SP-er Ronald Geurts, beschuldigt de vijf coalitiepartijen VVD, CDA, Nieuw Elan, ChristenUnie en D66 van samenzwering. Dit bleek afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering van de gemeente Alphen aan den Rijn.

De oppositie is bang buitenspel te zijn gezet bij het plan voor het toekomstige leer- en werkbedrijf. De partijen hadden een gelekt mailtje in handen gekregen met hierin de zinsnede 'teken bij het kruisje'. Dat werd door de oppositie aangegrepen om de coalitie te beschuldigen van een samenzwering. "Jullie zetten ons gewoon buitenspel", aldus Ronald Geurts van de SP.

De gelekte mail is onderdeel van een aantal mailtjes tussen de fractievoorzitters van de coalitie, na een ruzie na afloop van de raadsvergadering in april. Een deel van het coalitieoverleg om de zaken uit te praten, was via de mail verlopen. De interpretatie dat het hierbij zou gaan om het voorstel over de Participatiewet, werd door André de Jeu (Nieuw Elan) namens de voltallige coalitie ontkend.

Meningsverschil

"De zin 'teken bij het kruisje' is volkomen uit zijn verband gerukt. Het overleg was nodig, omdat er na de vergadering van april een verschil van mening was tussen de VVD en de andere coalitiepartijen", aldus De Jeu.

De Jeu meldde verder dat de betreffende mail dus niet gaat over voorgekookte besluiten. "Natuurlijk overleggen wij als coalitiepartners over de gang van zaken. Het zou gek zijn als we dat niet doen. Jullie, als oppositie, overleggen toch ook over wat je van een aantal zaken vindt?"

Ruzie

Na de raadsvergadering in april ontstond ruzie over een door de oppositie ingediende motie. De raad had met elkaar afgesproken hoe zij de nieuwe Participatiewet in de steigers wil zetten. In de aanloop naar het definitieve besluit wordt de raad geïnformeerd door wethouder Ed de Leest (D66). Op 6 juli wordt door de gemeenteraad over het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders besloten.

De oppositie wilde hier niet op wachten en kwam met een motie om de wethouder tot het een en ander te verplichten. Coalitiepartner VVD besloot deze te steunen. Dat viel verkeerd bij de andere coalitiepartijen, waarna het voorval 'achter de schermen' werd uitgepraat.

Tip de redactie