Driehonderd vrouwen bezoeken eerste SAVA informatiemarkt

In de Limeshal aan de Kees Mustersstraat werd zondag 14 mei de eerste echte Alphense SAVA informatiemarkt voor vrouwen gehouden. Ruim driehonderd vrouwen bezochten de markt, die werd geopend door wethouder Han de Jager.

De Jager is heel tevreden: "Er is een hele goede opkomst en de sfeer is buitengewoon prettig. Ik zie ook veel bekende organisaties tussen de standhouders en ook wat minder bekende. Dat is goed. Het is fijn dat er zoveel vrouwen zijn komen kijken. We kunnen pas iets bereiken voor vrouwen, vooral in de wijk Ridderveld, als we ze tegenkomen. Deze informatiemarkt is een prima voorbeeld van dat dat wel kan."

Ook werkgroep SAVA is erg blij met de opkomst. "Ik was er vooraf van overtuigd dat we zeker driehonderd bezoekers zouden trekken. We zijn daar ruim overheen gegaan. Daarnaast waren er ook veel kinderen en vrijwilligers aanwezig", vertelt initiatiefnemer Fatima Achahboun. "Het is fijn dat we zien dat de organisaties die er veel werk van hebben gemaakt, ook veel belangstelling trekken."

Een bijzonder verhaal werd op het podium verteld door Souad Markhous. Zij is eigenaar van aannemersbedrijf De Combi in Amsterdam. Dat was echter niet voor de hand liggend toen zij in Larache, een rustige havenstad in Marokko, werd geboren. Markhous is vanuit Marokko naar Nederland gevlucht, omdat zij van haar vader niet mocht studeren.

Hetzelfde lot

In Nederland wachtte haar echter hetzelfde lot. "Ik ben bij De Combi begonnen als schoonmaker, omdat ik de taal niet sprak. Ik had het geluk op een dag directeur Appelman tegen het lijf te lopen, die naar mijn verhaal wilde luisteren. Hij heeft mij naar school gestuurd. Mijn familieleden die hier in Nederland woonden, mochten niet weten dat ik naar school ging. Helaas werd ik na drie jaar betrapt."

Markhous moest met een haar onbekende man trouwen. Gelukkig dacht haar man anders dan haar familie en mocht ze haar studie afmaken.

"Ik kreeg twee prachtige dochters en kon ondertussen verder werken aan mijn studie en carrière. Toen De Combi in 2014 werd verkocht, kon ik dat niet accepteren. Ik had 24 uur om de financiën rond te krijgen en dat is gelukt. Mijn boodschap is: volg je dromen. Maak ze waar en laat je door niemand tegenhouden."

Lees meer over:
Tip de redactie