Theater Castellum moet 'Hart van Alphen' worden

De maatschappelijke footprint van theater Castellum in Alphen aan den Rijn moet worden vergroot, zo vindt het college. Onder de noemer 'Hart van Alphen' moet Castellum straks plek bieden aan diverse culturele initiatieven.

De afgelopen maanden is nagedacht en gediscussieerd, onder andere met inwoners van Alphen, over de toekomst van theater Castellum.

Het college heeft alle ideeën onder de loep genomen en kwam tot drie verschillende opties: Castellum blijft zoals het is, maar dan moet er wel extra subsidie bij en de entree moet worden verbouwd; Castellum wordt verbouwd tot veelzijdig pand om de maatschappelijke footprint te vergroten, dan is een flinke verbouwing wel noodzakelijk; Castellum voor een deel verkopen of langdurig verhuren aan een externe partij.

Het college heeft een voorkeur voor de tweede optie en wil dat in het pand ruimte wordt gemaakt voor nieuwe initiatieven op het gebied van muziek, kunst, cultuur en creativiteit voor kinderen, jongeren, ouderen en iedereen daar tussen in. De maatschappelijke footprint van Castellum wordt daarmee vergroot. Om dit te bereiken worden bestaande samenwerkingsverbanden geïntensiveerd en nieuwe relaties aangegaan.

Boost

"We willen graag meer maken van Castellum dan het theater en de bioscoop. Het pand krijgt daarbij dan ook een bredere openstelling waardoor ook het Rijnplein en het omliggende gebied een boost krijgt", aldus wethouder Kees van Velzen. "Wel moet dan de entree worden verbouwd, het theatercafé worden verplaatst en moeten er werkplekken worden gecreëerd." Voor de verbouwing van het pand is zo'n twee miljoen euro beschikbaar.

Wel is er extra geld nodig om tot een sluitende begroting te komen. Het exacte subsidiebedrag moet nog berekend worden, maar komt neer op structureel 400.000 tot 900.000 euro per jaar. Voor doorgaan op de huidige voet zou ook ieder jaar dat bedrag uitgetrokken moeten worden, heeft wethouder Michel du Chatinier berekend.

Op 15 juni kiest de raad een scenario om verder uit te werken. Eind 2017 is deze uitwerking gereed.

Lees meer over:
Tip de redactie