De ondergrondse restafvalcontainers worden volgende week omgezet naar het gebruik met een afvalpas. De afvalpas zou afgelopen weekend al worden bezorgd, maar de bezorging via PostNL liep vertraging op.

Afgelopen week hebben circa 18.700 huishoudens in de Alphense wijken Lage Zijde, Ridderveld, Oudshoorn en Zegersloot de afvalpas ontvangen.

De planning was dat iedereen de pas eind april in bezit zou hebben, op tijd om ze te gebruiken wanneer de ondergrondse restafvalcontainers deze week werden omgezet naar 'alleen te openen met een afvalpas'.

Door omstandigheden is de afvalpas niet bij alle huishoudens op tijd bezorgd.

Kinderziektes

"Het omzetten van de containers in de kernen verliep vlekkeloos, maar bij zo'n project gaat er altijd wat fout", zei wethouder Tseard Hoekstra eerder deze week.

Hoekstra noemt de aanloop vervelend. "We gaan ons hard maken om alles zo goed mogelijk op te vangen en in de gaten te houden. Als het systeem in juni door heel Alphen wordt uitgerold, hopen we dat alle 'kinderziektes' er uit zijn."

Weekend

De gemeente heeft nu besloten, om er zeker van te zijn dat ieder huishouden over een pas beschikt, de omzetting naar gebruik van de afvalpas pas na Bevrijdingsdag en het weekend plaats te laten vinden.

Van maandag 8 mei tot en met woensdag 10 mei worden alle containers omgezet naar gebruik met een afvalpas. Tot die tijd blijven alle containers in Alphen aan den Rijn vrij te gebruiken.