Nederland staat donderdag om 20.00 uur twee minuten stil bij de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Een overzicht van de herdenkingen op 4 mei in Alphen aan den Rijn.

Bij het oorlogsmonument aan het Hazeveld worden vanaf 16.00 uur een openingstoespraak gehouden door de voorzitter van Vereniging Veteranen Vrienden Alphen aan den Rijn en omstreken kransen gelegd. Tevens worden hier twee minuten stilte gehouden.

Ook bij het Joods Monument aan de Laan der Continenten wordt vanaf 19.00 uur stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers. Na een minuut stilte, de kransenlegging en het eerbetoon door het college van B&W, wordt de stille tocht gelopen naar het Burgemeester Visserpark.

Bij het verzetsmonument in het Burgemeester Visserpark worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door een toespraak van burgemeester Spies en de bloemenhulde.

Om 20.45 wordt in de Adventskerk in het Alphense centrum een herdenkingsconcert gehouden.

Theater na de Dam

Om 21.00 uur hebben theatermakers door heel Nederland onder de noemer Theater na de Dam een voorstelling voorbereid. Gelijktijdig spelen meer dan tachtig voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog.

Stichting Productiehuis Alphen doet hier ook aan mee en brengt het stuk 'Toen die dag...' in het Parktheater in Alphen aan den Rijn.