De voormalige limonadefabriek aan de Julianastraat in Alphen aan den Rijn wordt omgevormd naar zes woningen, waarvan twee appartementen. Hiermee komt er een einde aan de jarenlange leegstand van de pandjes langs de Oude Rijn.

Het initiatief voor de transformatie van de fabriek naar woningen is genomen door Koosje de Koeijer en architect Jeoffrey Bloemen.

Beide Alphenaren hebben een passie voor het transformeren van leegstaande monumentale panden. "Het plan is eigenlijk vanuit Alphense betrokkenheid ontstaan", vertelt De Koeijer. "Uiteindelijk hebben wij gedacht: laten wij dan met de kennis die wij hebben een initiatief indienen voor deze pandjes."

"We zijn er nu ongeveer een jaar mee bezig en hopen in september van dit jaar te starten met de renovatie. Als alles volgens plan verloopt -bij monumentale panden kun je nog wel eens voor verrassingen komen te staan- zullen de pandjes in september 2018 klaar zijn", aldus De Koeijer.

Karakter

Bij de ontwikkeling is het de bedoeling dat het karakter van het gebouw gehandhaafd blijft. Vanwege de cultuurhistorische waarde van het pand draagt de gemeente Alphen aan den Rijn 10.000 euro bij aan de renovatie van de fabrieksschoorsteen, gesitueerd op de hoek van de Oude Rijn en het omleidingskanaal.