Afgelopen weekend hebben alle huishoudens in de wijken Lage Zijde, Ridderveld, Oudshoorn en Zegersloot in Alphen aan den Rijn de afvalpas ontvangen. 

Tussen 3 en 5 mei sluiten de ondergrondse restafvalcontainers in deze wijken. Het openen van de containers kan vanaf dan alleen met de afvalpas.

De inwoners van deze wijken ontvingen afgelopen weekend een brief met daarin de afvalpas. Boskoop, Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp, Koudekerk aan den Rijn en Benthuizen gingen ze voor en later dit jaar volgen de andere wijken en kernen.

Bewoners in het buitengebied en daar waar geen ondergrondse containers geplaatst kunnen worden, blijven gebruik maken van de rolcontainer voor restafval. Vanaf 7 juni 2017 is de afvalpas ook nodig om toegang tot Ecopark De Limes te krijgen.

Controle

Alphenaren gaan met de afvalpas niet per afvalzak betalen. Het systeem van afvalstoffenheffing blijft ongewijzigd.

De afvalpas wordt alleen uitgereikt aan huishoudens in de gemeente Alphen aan den Rijn. Zo wordt beter voorkomen dat bedrijven hun restafval storten in containers die bedoeld zijn voor particulieren. De pas is te gebruiken voor alle ondergrondse restafvalcontainers binnen de gemeente.

De gemeente Alphen aan den Rijn gaat in de komende periode extra controleren en handhaven op plaatsing van afval naast de containers.