Op zaterdag 29 april opent burgemeester Spies om 12.00 uur op het Rijnplein de Romeinenweek 2017 in Alphen aan den Rijn. In deze week wordt in het hele land het Romeinse verleden belicht. In Alphen gebeurt dit door een combinatie van informatie over en het beleven van het Romeinse verleden.

Inwoners en bezoekers kunnen de hele week deelnemen aan allerlei activiteiten, geschikt voor jong en oud. Enkele partijen die het Romeinse verleden van Alphen een warm hart toedragen, hebben hiervoor de handen ineen geslagen.

De burgemeester opent de Romeinenweek vanuit de legertent van de pop-up ArcheoHotspot Romeinse Vicus in Alphen aan den Rijn. In de tent is voor de gelegenheid op 29 april ook een Romeinse beauty-salon gevestigd.

Verder is in de tent een kleine TENToonstelling met archeologische vondsten uit Alphen te vinden en kunnen bezoekers deelnemen aan het onderzoek van vondsten uit de vicus, samen met de archeologen van de onderzoeksgroep Romeinse Vicus aan de Rijn en amateurarcheologen van AWN Rijnstreek.

Speurtocht

Elke dag organiseert het Gilde Alphen aan den Rijn Romeinse rondwandelingen vanaf de tent. Ook kan men bij de tent een opdrachtenkaart halen voor de Romeinse speurtocht en zijn er voor kinderen allerlei andere activiteiten georganiseerd.

Daarnaast zijn er op 1 en 4 mei om 12.30 uur een gratis lunchlezing over Romeins Alphen aan den Rijn in theater Castellum, en organiseren de Vrienden van de Adventskerk op 6 mei de Romeinendag 'Asterix et Amici' rondom de Adventskerk. Ook zal deze dag de kleine expositie 'Geloof en bijgeloof in de Romeinse vicus' te zien zijn in de kerk.

Activiteiten

In Archeon vinden tijdens de hele Romeinenweek speciale activiteiten plaats, van ruiterdemonstraties tot Olympische spelen, gladiatorengevechten, offerceremonies en als Romein verkleden voor een selfie. In Grand Cafe De Haven op het terrein van Ipse de Bruggen in Zwammerdam is van alles te zien over de schepen en het Romeinse fort van Zwammerdam.

De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door Marketing Alphen, gemeente Alphen aan den Rijn en provincie Zuid-Holland.