Rap&Graph moet in mei de ruimte in theater Castellum verlaten. De creatieve broedplaats voor Alphense kunstenaars moet plaats maken voor de kassa van het theater, die vanwege verbouwingsplannen wordt verplaatst.

Rap&Graphzit sinds eind 2015 gevestigd in het gedeelte van het theater, waar eerder horecagelegenheid Wrap & Grab gevestigd zat.

Tineke Maas, destijds directrice van Castellum, bood aan om tijdens het 10-jarig jubileum van Castellum in september 2015 het leegstaande horecapunt te gebruiken voor een expositie van kunst van Alphense jongeren.

"We hadden vanaf Tineke's aantreden contact met haar over het Alphense cultuurleven, omdat ze had aangegeven in Castellum meer ruimte te bieden aan culturele initiatieven", vertelt Marianne Plomp, samen met Ton Pieterse initiatiefnemer van Rap&Graph. "Na die geslaagde dag in september volgde haar verzoek aan ons de ruimte permanent te gaan invullen totdat er een definitief besluit zou vallen over het gebruik door Castellum."

Voortzetting

Na de enquête en de stadsgesprekken over het theater blijken de benedenruimten niet te voldoen en liggen er verbouwingsplannen", aldus Marianne.

"Er zijn gesprekken gaande om Rap&Graph voor Castellum te behouden. Indien die voorspoedig verlopen komt Rap&Graph terug met meer kunst en cultuur als broedplaats voor jong artistiek talent."

Expositie

Het afscheid van Rap&Graph wordt gevierd met een expositie van Wharfworks kunstwerken 'The White Wall', ontstaan in de jaren negentig en geïnspireerd op de jeugd van het gewelddadig Belfast.

Op 5 mei, tijdens het Bevrijdingsfestival op het Rijnplein, is de expositie tussen 16.00 en 21.00 uur gratis toegankelijk. Om 17.00 uur en 19.00 zijn er tevens twee optredens met muziek en dans van Braintales.