Stichting Productiehuis Alphen (PA) heeft op basis van de plaatselijke geschiedenis al twee keer een oorlogsdrama gespeeld, getiteld Nadien en Pilon. Productiehuis Alphen brengt dit jaar een nieuwe voorstelling: Toen die dag..

Dit keer is het een collage van verschillende verhalen die zich in Alphen hebben afgespeeld en die met elkaar verbonden worden dankzij de rode draad: Toen, op die dag werd alles anders. 

Productiehuis Alphen reconstrueert -grotendeels aan de hand van het boek dat Kees Visschedijk over de Jodenvervolging in Alphen aan den Rijn schreef- een aantal van die beslissende dagen.

Toen die dag.. is docu-theater. Met spel, muziek en beeld laat het stuk een aantal dilemma's zien waar Alphenaren in oorlogstijd voor stonden. De voorstellingen zijn zondag 30 april (14.00 uur), woensdag 3 mei (20.30 uur) en donderdag 4 mei (21.00 uur) te zien in het Parktheater aan de Cornelis Geellaan in Alphen. 

Dodenherdenking

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien.

Tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig zo'n tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling van PA maakt hier ook onderdeel van uit.