Een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats moet twee jaar in een gesloten inrichting verblijven. Dat heeft de rechter besloten nadat de man zich schuldig had gemaakt aan onder andere mishandeling in de trein naar Alphen en een valse bommelding bij winkelcentrum De Ridderhof.

Op 14 januari 2017 reed de verdachte zwart met de trein van Leiden naar Alphen.

Toen de conductrice hem daarop aansprak, ontstond er een woordenwisseling waarbij de man de conductrice met kracht in haar hand kneep en die achterover boog naar haar pols. Een getuige schoot de conductrice te hulp en aangekomen op station Alphen hield de politie de man aan.

De man werd overgebracht naar politiebureau Gouda waar hij vervolgens twee agenten bedreigde. De man zou onder andere hebben geroepen: "Ik ga ervoor zorgen dat jullie doodgeschoten worden."

Bommelding

Daarnaast heeft de man volgens het Openbaar Ministerie (OM) op 11 januari van dit jaar het alarmnummer gebeld met een valse bommelding. Hij stelde dat in winkelcentrum De Ridderhof iemand zich met een bomgordel zou opblazen. Tot slot heeft hij op 23 juni 2016 te Leiden en op 4 december 2016 te Gouda mensen beledigd en bespuugd.

De man is een bekende is van de politie en heeft al eerder de zogeheten maatregel ISD (Inrichting Stelselmatige Dader) opgelegd gekregen. Omdat daarvoor geen alternatief is, heeft de opnieuw oplegging van de maatregel gevorderd.