De gemeente Alphen aan den Rijn heeft vorig jaar bijna duizend mantelzorgcomplimenten toegekend. Het mantelzorgcompliment is een geldbedrag van tweehonderd euro en wordt één keer per jaar door de gemeente toegekend.

Het aantal van 977 mantelzorgcomplimenten in 2016 is een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van het jaar er voor.

"Alphen aan den Rijn kent zo'n 1.700 mantelzorgers", vertelt wethouder Han de Jager. "Dat is dus ruim 60 procent van de doelgroep. Wij doen ons uiterste best elk jaar weer zoveel mogelijk mantelzorgers te bereiken."

Tussen 1 mei en 15 oktober 2017 kunnen mantelzorgverleners een aanvraag indienen voor een mantelzorgcompliment. Mantelzorgers uit de gemeente Alphen aan den Rijn komen in aanmerking als zij in de periode van 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2017 gedurende drie maanden (meer dan acht uur per week) een ziek of hulpbehoevend persoon uit hun omgeving hebben ondersteund.

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een ziek of hulpbehoevend persoon uit hun omgeving. Vaak zijn dit familieleden, maar dat kan ook een vriend of kennis zijn.