De gemeente heeft inmiddels een concreet idee over de parkeerproef in het Alphense centrum. Ondernemers roepen al langer dat er een proef moet komen met gratis parkeren in het stadshart. "De vraag is echter wie de kosten op zich neemt als de proef een succes blijkt", aldus wethouder Tseard Hoekstra.

De gemeente en ondernemersvereniging VOA willen met een proef, waarin bezoekers van het centrum hun auto een anderhalf uur gratis kunnen parkeren, kijken of gratis parkeren daadwerkelijk meer bezoekers naar het Alphense centrum trekt.

Het uitvoeren van de proef is allang geen vraagstuk meer. De gemeente wil de proef echter pas starten als de ondernemers uit het stadshart toezeggen dat zij na de proef een fors deel van de kosten op zich nemen.

Het uitvoeren van de proef, die zes maanden zal worden gehouden, brengt zo'n één miljoen aan kosten met zich mee. Als bij succes anderhalf uur gratis parkeren wordt doorgevoerd, kost dit de gemeente twee miljoen per jaar. "En daarmee dus de inwoners. Dat is echt een fors bedrag", stelt Hoekstra.

Logisch

Gerard van der Klaauw, voorzitter Stichting Centrum Management, gaf vorige week aan dat ondernemers en vastgoedeigenaren in het centrum niet willen meebetalen aan de proef.

De gemeente zal in ieder geval een groot deel van de kosten van de proef op zich nemen, maar het college vindt het niet meer dan logisch dat als ondernemers na de proef van het gratis parkeren profiteren, zij ook een bijdrage leveren aan de kosten.

"In het stadshart van Zoetermer en in winkelcentrum De Baronie gebeurt dat ook", aldus Hoekstra. "De komende weken zullen we in gesprek gaan met de ondernemers om te praten over een oplossing."

Parkeerproef

De parkeerproef in ieder geval uitgesteld tot na de rustige zomermaanden, om geen vertekende resultaten te krijgen.

Over een periode van zes maanden zal worden onderzocht of het gratis parkeren meer bezoekers naar het Alphense centrum trekt, maar ook bijvoorbeeld de parkeerdruk in de woonwijken rondom het centrum.