Het wrakingsverzoek van de twee verzekeringsmaatschappijen van de ouders van Tristan van de Vlis is dinsdag afgewezen. Volgens de wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag is het verzoek te laat ingediend. 

De advocaat van de ouders van Van der Vlis zei eerder dinsdag dat ongeacht welk besluit er genomen zou worden, de ouders woensdag niet naar de rechtbank komen om vragen te beantwoorden over hun zoon en het bloedbad dat hij in 2011 aanrichtte in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn.

Volgens advocaat Peter Knijp kunnen de ouders het psychisch niet aan.

Een groep slachtoffers heeft de ouders van Tristan en hun verzekeringsmaatschappijen medeaansprakelijk gesteld voor de dodelijke schietpartij. De rechter oordeelde begin maart dat de ouders naar de rechtbank moeten komen om vragen over hun zoon te beantwoorden.

Partijdig gehandeld

De twee verzekeringsmaatschappijen vinden dat de rechters partijdig hebben gehandeld door ''tijdens de procedure de inzet van de zaak te veranderen".

Het verzoek is echter afgewezen omdat het te lang duurde voor het verzoek is ingediend. ''De rechter komt daarom niet toe aan een inhoudelijke beoordeling van het verzoek", aldus de wrakingskamer.

Polisblad

De kwestie draait om een polisblad van de verzekering van de ouders, waar de rechtbank om had gevraagd. Op het laatst beschikbare polisblad staat zoon Tristan nog meeverzekerd bij zijn ouders, maar ten tijde van de schietpartij zou hij een eigen verzekering hebben afgesloten. De ouders leverden echter, ondanks meerdere verzoeken, geen nieuw polisblad aan omdat dat niet zou bestaan.

De rechtbank liet vervolgens in een e-mail aan de advocaat weten ervan uit te gaan dat Tristan bij zijn ouders meeverzekerd was. ''Wij vinden dit juridisch onjuist", aldus de advocaat van de ouders en de verzekeringsmaatschappijen.

Volgens de wet moet een wrakingsverzoek gedaan worden zodra de feiten en omstandigheden bekend zijn. Tussen de e-mail van de rechtbank en het verzoek van de advocaat zat tien dagen. Dat is te lang volgens de wrakingskamer