In de gemeente Alphen aan den Rijn zijn de laatste tijd diverse mensen slachtoffer geworden van zogenaamde babbeltrucs. De politie waarschuwt daarom om alert te zijn en zo geen slachtoffer te worden van deze vorm van diefstal.

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven.

"De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag", zo meldt de politie.

Na afloop blijken slachtoffers vaak hun pinpas, portemonnee of andere kostbaarheden te missen. Twee weken geleden werd nog een ouder echtpaar opgelicht door een man die zich voordeed als monteur en er met hun geld en pinpassen vandoor ging.

Alertheid

De politie benadrukt om altijd alert te zijn bij het pinnen en ouders, oma en opa's, buren en vrienden voor deze vorm van diefstal te waarschuwen. "Bel met de algemene meldlijn als de dader verdwenen is en bel met 112 als de dader nog in de buurt is", aldus de politie.