De gemeente Alphen aan den Rijn wil het budget voor duurzaamheidsleningen verhogen. Het college heeft voorgesteld om het budget met 750.000 euro te verhogen, naar het totaal van 2.250.000 euro. 

De duurzaamheidslening is bedoeld voor bijvoorbeeld het aanschaffen van zonnepanelen, dubbele beglazing of andere duurzame maatregelen in huishoudens en instellingen. "Er zijn inmiddels 163 aanvragen geweest voor een duurzaamheidslening van de gemeente", vertelt wethouder Ed de Leest. "We zijn uiteraard blij dat het zo goed loopt en blij met de besparingen die het oplevert."

In totaal hebben de duurzaamheidsleningen gezorgd voor een toename van 3.980 m2 zonnepanelen en een CO2-reductie van 210 ton.

Omdat er nog steeds nieuwe aanvragen binnen komen voor een lening, is besloten tot de verhoging van het duurzaamheidsbudget. Naast het verhogen van het bedrag wordt de verordening verruimd zodat mensen met een nieuwe woning ook gebruik kunnen gaan maken van de lening. Dat geldt ook voor huurders en postcoderoosprojecten.

De raad neemt op 18 mei een besluit over dit voorstel.