Op zaterdag 8 april 2017 wordt de tiende editie van de Peringatan Ride Out gereden door zo'n zevenhonderd motorrijders uit het hele land. Alphen aan den Rijn is voor de tweede keer in de route opgenomen van het evenement, waarbij aandacht wordt gevraagd voor de schending van mensenrechten op de Molukken.

Het evenement vindt plaats rond de jaarlijkse Hari Peringatan, de herdenkingsdag waarop wordt stilgestaan bij de dood van Mr. Dr. Chris Robbert Steven Soumokil.

Hij was de tweede president van de RMS, de onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken die in 1950 werd uitgeroepen maar door Indonesië niet werd erkend. Dat vormde de aanleiding voor de komst van de Molukkers naar Nederland. Soumokil werd uiteindelijk op 12 april 1966 op het eiland Obi geëxecuteerd.

De motorrijders zullen dit jaar de Molukse wijken in Gennep, Nijmegen, Barneveld, Alphen aan den Rijn en Capelle aan den IJssel aandoen. In de Molukse wijken worden collectes gehouden om financiële steun te geven ten behoeve van de Molukse politieke gevangenen en hun gezinnen.

Herdenkingsplechtigheid

Hiermee wordt tegelijkertijd de aandacht gevestigd en gevraagd voor de situatie van het Molukse volk op de Molukken. Het totaalbedrag wordt bij het eindpunt overhandigd aan actiegroep Perintis Aksi Kilat (PAK).

Naar verwachting zal de Ride Out rond 15.45 uur door Alphen aan den Rijn rijden. Vanaf de N11 rijden de motorrijders over de Oranje Nassau Singel, Willem de Zwijgerlaan, Prinses Beatrixlaan en het Goudenregenplantsoen naar de Molukse wijk. Hier zal een korte herdenkingsplechtigheid worden gehouden.

De organisatie rekent op een grote opkomst en hoopt de opbrengst van 2016 te kunnen evenaren.