Lokale partij Nieuw Elan wil geen coffeeshop in een woonwijk, dus ook niet in de aanloopstraat naar het Stadshart van Alphen aan den Rijn.

Ondanks de verminderde overlast vindt Nieuw Elan de gevoelens van de omwonenden in de Hooftstraat en de buurt Leerhoeve belangrijker dan de belangen van de coffeeshops. De vraag om een onderzoek naar uitplaatsing van de coffeeshops uit de woonwijken en op afstand van scholen haalde het in de gemeenteraad afgelopen donderdag echter net niet.

Burgemeester en wethouders hebben de gemeenteraad op 30 maart voorgesteld om de maatregelen rond de coffeeshops in de Hooftstraat voort te zetten én om geen vervolgonderzoek te doen naar uitplaatsing van de coffeeshops.

De politieke partijen reageren verdeeld. De VVD, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, D66, SP en RGL steunen het voorstel. Nieuw Elan, CDA, SGP en BA steunen het voorstel niet.

Stemming

Een amendement om wél een onderzoek te doen naar uitplaatsing van de coffeeshops, dat onder aanvoering van coalitiepartijen Nieuw Elan en CDA wordt ingediend, haalt het net niet. De stemming in de raad is 18 voor en 19 tegen. Twee raadsleden zijn afwezig: André de Jeu (Nieuw Elan) was in het buitenland en Pauline Heijkoop (GHD) had zich afgemeld.

Raadslid Rob de Vries voert donderdag het woord namens Nieuw Elan. "Al in het collegeakkoord is opgenomen dat Nieuw Elan een onderzoek wil naar uitplaatsing van de coffeeshops uit het centrum van de stad. Wij vragen ons af waarom de drie collegepartijen VVD, D66 en ChristenUnie dit punt nu laten vallen", aldus een teleurgestelde De Vries.

Beste locatie

Richard Middelraad (D66) voelt zich aangesproken: "Er is een onderzoek gedaan. We hebben als raad besloten om dit in twee delen te doen. Uit het eerste deel blijkt dat de overlast in de Hooftstraat niet door de coffeeshops komt. Dan hoeven we toch geen tweede onderzoek?"

De Vries vindt het rapport naar aanleiding van het onderzoek prima, maar: "Wij willen weten wat de beste locatie is voor een coffeeshop. Een coffeeshop hoort niet in een woonwijk."