Geiser oorzaak van dodelijke koolmonoxidevergiftiging Alphen aan den Rijn

De koolmonoxidevergiftiging waaraan twee inwoners van Alphen aan den Rijn woensdagavond zijn overleden, is veroorzaakt door de geiser in de woning in combinatie met niet ventileren. 

Dat blijkt uit een verklaring van verhuurder WonenCentraal. In de woning werd woensdagavond al een hoge concentratie van koolmonoxide gemeten.

"We vinden het vreselijk en onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden", aldus de verhuurder. De verantwoordelijkheid van het onderhoud van de geiser ligt volgens WonenCentraal echter bij de bewoners, omdat de geiser hun eigendom is. 

Waterlekkage

Hulpdiensten troffen de twee doden woensdagavond aan nadat een benedenbuur melding had gedaan van een waterlekkage. Een aantal omliggende woningen is hierop ontruimd en gelucht. 

Twee agenten raakten onwel nadat ze in het huis waren geweest. Ze zijn ter controle naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens een woordvoerder gaat het om een voorzorgsmaatregel en zijn de agenten dus niet in levensgevaar.

Geiser

WonenCentraal geeft aan dat ze al jaren willen dat alle bewoners de geiser vervangen, vanwege het gevaar van koolmonoxide. 

In februari en maart van dit jaar heeft de verhuurder nog alle bewoners met een geiser of ander open verbrandingstoestel aangeboden om hun toestel te vervangen. Momenteel zijn er nog 150 huurders met een open verbrandingstoestel, op een totaal van 8.300 woningen.

Vanaf april worden al deze toestellen door de verhuurder vervangen. Mochten huurders dit weigeren, zal een vervanging worden afgedwongen.

Lees meer over:
Tip de redactie