De gemeente Alphen aan den Rijn gaat de komende tijd 13 gemeentelijke panden in de stad energiezuiniger maken. Het doel van de gemeenteraad is dat alle gemeentelijke gebouwen in 2025 helemaal energieneutraal zijn.

Op dit moment staan 13 panden als eerste op de lijst voor aanpassingen. Zo wordt onder andere de verlichting en isolatie aangepast om energie te besparen. Dit zou een besparing van 30 procent opleveren op het gas- en elektriciteitsgebruik. 

Tot 2020 gaat de gemeente naar verwachting 3 miljoen euro investeren aan isolatie, energiezuinige verwarming en koeling, verlichting, ventilatie en zonnepanelen op de daken. Deze kosten zouden worden terugverdiend door besparing op energiegebruik.

Momenteel zijn er al zonnepanelen op een gemeentelijk pand aan de Langeroode geplaatst en worden de koeling- en warmteinstallaties vervangen. Hiermee zou 50 procent gas worden bespaard.

CO2-neutraal

Het energiezuinig maken van gemeentelijke panden draagt bij aan het centrale doel van het Alphense duurzaamheidsbeleid. In 2050 moet Alphen aan den Rijn fossiel brandstofvrij en energie- en CO2-neutraal zijn.