De rechtbank heeft een 32-jarige Alphenaar veroordeeld tot vier jaar cel. Ook moet de man een schadevergoeding van 15.000 euro betalen aan de vrouw die hij urenlang gijzelde en meerdere malen verkrachtte.

Abdianis J. drong in de vroege ochtend van 19 mei 2016 de woning binnen van een 60-jarige bewoonster van de flat aan de Argostraat.

De man verkrachtte het slachtoffer meerdere keren en dwong haar vervolgens om 1.000 euro te pinnen zodat hij drugs kon kopen. Pas rond 7.30 uur liet hij de vrouw gaan en wist zij de politie te waarschuwen.

Diezelfde middag sloeg de man op de vlucht voor de politie, waarbij hij op zijn vlucht een agent bespuugde, een woning binnendrong en een 93-jarige vrouw omver duwde en twee toegesnelde buurtbewoners mishandelde.

'Ellende'

De officier van justitie vindt dat de man 'een spoor van ellende door Alphen heeft getrokken'. J. bekent de feiten van de bewuste dag, maar stelt dat hij die onder invloed van verdovende middelen heeft begaan.

Volgens advocaat Mariëlle van Essen is het gedrag het gevolg van nachten lang doorgehalen op drank en drugs. Het AD meldt dat J. vrijwel zeker in beroep gaat ten zijn straf.