Alphen aan den Rijn start met pilot Amerikaanse armoedebestrijding

Alphen aan den Rijn start dit najaar met een pilot 'Mobility Mentoring', maakt de gemeente dinsdag bekend. Het project moet mensen met voortdurende geldzorgen blijvend uit de financiële ellende krijgen.

Schuldhulpverleners komen vaak klanten tegen die afspraken vergeten, beloften niet nakomen, snel opgeven, weinig flexibel zijn en vaak snel boos worden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het vaak geen onwil is, maar onmacht. Mensen zijn pas in staat prioriteiten te stellen als de stress onder controle is.

Mobility Mentoring is een in de Verenigde Staten ontwikkelde interventie waarbij mensen met geldzorgen op een andere manier begeleid worden. Mobility Mentoring neemt stress als vertrekpunt stelt dat mensen met geldzorgen -en daardoor (chronische) stress ervaren- vaak moeite hebben om de juiste prioriteiten te stellen en hierdoor in een vicieuze cirkel terecht komen.

Serviceplein 

Met de nieuwe begeleiding moet gewerkt worden naar een situatie waarin geen sprake meer is van stress en men weer in staat moet zijn de juiste beslissingen te maken.

Alphen aan den Rijn wil de inzichten die in Boston zijn opgedaan toepassen op het Serviceplein van de gemeente. Bij succes willen tientallen andere gemeenten de nieuwe werkmethode ook toepassen. De pilot wordt uitgevoerd door de gemeente samen met Platform31, Hogeschool Utrecht en Het Gilde Vakmanschap.

Tip de redactie