De gemeente Alphen aan den Rijn heeft een nieuw online platform gebouwd waar archeologische vondsten worden getoond. Het project Vetus Vicus, dat in samenwerking met SERA Business Design en de onderzoeksgroep 'Romeinse Vicus aan de Rijn' is opgezet, werd dinsdag gelanceerd in het atrium van het gemeentehuis.

De website Vetus Vicus is tijdens de zogenaamde 'hackathon' in één dag gebouwd door gebruik te maken van open data van onder andere Archeon en de provincie Zuid-Holland.

"Open data bevat een schat aan informatie. Door de open data te op één plek te verzamelen wordt die waarde eenvoudig en toegankelijk. Uit dit voorbeeld waarin het Romeinse verleden centraal staat, laten we zien wat er in één dag bereikt kan worden", aldus wethouder Kees van Velzen.

Op het platform worden verschillende archeologische vondsten en hun vindplek digitaal geëxposeerd, evenals aanvullende informatie over de objecten.

Depot

"Alle archeologische voorwerpen die op het platform worden getoond, zijn in Alphen aan den Rijn opgegraven. Dit zijn voorwerpen die niemand eerder heeft gezien, omdat deze liggen opgeslagen in een depot", vertelt Steffen van Esch van SERA Business Design.

Wanneer de website een succes blijkt, wordt overwogen om de meest populaire voorwerpen uit het depot te halen en tentoon te stellen in bijvoorbeeld het Archeologiehuis in Alphen aan den Rijn.