Een 32-jarige Leidenaar hoorde woensdag voor de Haagse rechtbank vijf jaar cel en TBS met voorwaarden tegen zich eisen. Hij wordt er onder meer van verdacht in de vroege ochtend van 19 mei 2016 een 60-jarige vrouw in haar woning in Alphen aan den Rijn te hebben verkracht.

Om 3.00 uur 's nachts werd bij het slachtoffer langdurig aangebeld.

Toen de vrouw uiteindelijk de deur opendeed, drong de verdachte de woning binnen en waar hij het slachtoffer meermalen verkrachtte. Vervolgens dwong hij haar mee naar verschillende pinautomaten om daar geld voor hem op te nemen.

Pas rond 7.30 uur liet hij de vrouw gaan. Zij vluchtte een slagerij in waar de politie werd gebeld.

Mishandeling

De man werd 's middags gezien, waarna de man op zijn vlucht een agent bespuugde, een woning binnendrong en een 93-jarige vrouw omver duwde en twee toegesnelde buurtbewoners mishandelde.

De politie kon de man uiteindelijk in de buurt aanhouden.

Vrijheidsberoving

De officier van justitie legt de verdachte behalve verkrachting, ook diefstal met geweld en vrijheidsberoving ten laste. Ook het bespugen van de agent en mishandelen van de 93-jarige vrouw en buurtbewoners wordt meegenomen.

Daarnaast wordt hij verdacht van eerder gepleegde feiten waaronder potloodventen, mishandeling van zijn ex-vriendin en medeplichtigheid bij een hennepkwekerij, allen in Alphen aan den Rijn.

'Ellende'

De officier van justitie vindt dat de verdachte 'een spoor van ellende door Alphen heeft getrokken'. De verdachte bekent de feiten van 19 mei 2016, maar stelt dat hij die onder invloed van verdovende middelen heeft begaan.

De uitspraak is over twee weken.