Sinds een maand is in de Jan Nieuwenhuijzenstraat in Alphen aan den Rijn een minibieb te vinden. Bij minibieb SOOF!, gevestigd tegenover de Groen van Prinsterenschool, kunnen kinderen en volwassen gratis boeken lenen.

Initiatiefneemster is Mariska Bos, die de minibieb realiseerde in haar voortuin aan de Jan Nieuwenhuijzenstraat.

"De minibieb kwam ik een tijdje terug tegen in Enkhuizen. Ik dacht meteen: 'Dat wil ik ook opzetten'. Het plan heeft een tijdje stil gelegen, maar een maand geleden heb ik dan eindelijk een kastje gekocht, geschilderd en opgehangen in mijn voortuin", vertelt Bos. "Ik vind het een mooi idee dat iedereen -dus ook mensen met een laag budget- kan lezen en dat de service gratis is."

"Bij minibieb SOOF! kun je boeken gratis lenen, ruilen en brengen. Ook zijn er soms cadeautjes te vinden, deze worden mogelijk gemaakt door Boekhandel Haasbeek en Soof Ontzorgt. Omdat ik tegenover de Groen van Prinsterenschool woon, is er een plank speciaal ingericht voor kinderen", aldus Bos.

Animo

De Alphense is enthousiast over de animo voor de minibieb. "Het komt al aardig op gang. Er worden nu vooral veel nieuwe boeken gebracht waar ik heel blij mee ben, maar ik wil de buurt oproepen om ook gebruik te maken van het lenen van de boeken. Minibieb SOOF! hangt aan de gevel van mijn woning, maar men mag uiteraard gewoon de tuin in lopen."

In september 2016 werd in de Groningenstraat in Alphen aan den Rijn ook een minibieb gerealiseerd door buurtbewoners.