John Vermeer, ondernemer en oud-voorzitter van de VOA, is woest op wethouder Hoekstra. Vermeer heeft net fors geïnvesteerd in het monumentale Nutsgebouw aan het Thorbeckeplein en ziet nu hoe de gemeente niet alleen zijn project, maar ook het complete centrum in gevaar brengt.

"De manier waarop Hoekstra het Rijnhavengebied wil ontwikkelen betekent de doodsteek voor het Alphense stadshart", zo waarschuwt Vermeer.

"Hoekstra doet wel alsof het niet veel voorstelt, maar Jan Zeeman, die daar met miljoenen steun van de gemeente zijn winkelcentrum Baronie mocht bouwen, riep recentelijk bij een zakenlunch dat hij de Rijnhaven het nieuwe stadshart van Alphen gaat maken. Zeeman is ondernemer en heeft nooit genoeg".

"In het centrum zijn drie horecabedrijven en een haventje binnenkort gereed als onderdeel van de grootschalige opknapbeurt van het Lage Zijdegebied. Er ging voor 100 miljoen euro aan gemeenschapsgeld in. Dan is het oliedom, nog voor het een kans heeft gekregen, direct weer een nieuw winkelgebied te ontwikkelen amper een kilometer verderop. Zoiets kan in Amsterdam of Rotterdam, maar niet in Alphen. Daar hebben wij niet genoeg consumenten voor. Dan ben je bewust bezig je stad te slopen. Hebben we dan niks geleerd van de grootheidswaanzin van vorige college's?''

Salamitactiek

Het steekt Vermeer dat Hoekstra, zoals vorige week openbaar werd, de oorspronkelijke opzet van de Werf (het voormalige Biesterveldgebouw) aan de Rijnhaven zonder overleg drastisch heeft gewijzigd.

"Het zou een plek worden voor starters, een culturele broedplaats ook. Nu komt er een sloepenbouwer, een Food Factory naar Rotterdams model en een Harbour Club restaurant. Keiharde en oneerlijke concurrentie dus. Het is de eerste stap, waarmee Hoekstra en Zeeman beetje voor beetje hun plannen willen doordrukken. Salamitactiek noemen ze dat".

Geschoffeerd

Overigens voelt ook een aantal kunstenaars, muzikanten, ambtenaren, vrijwilligers, verenigingen, de stadswerf en ambachtelijke zelfstandigen, zich geschoffeerd door Hoekstra.

"We zijn uitgenodigd om mee te denken bij de invulling van een creatief centrum, maar nu komt er een botenbouwer (Westereng red.) en zijn wij zonder enig overleg en zonder enige uitleg aan de kant gezet", aldus Willem Hassoldt, één van de plannenmakers. (Lees zijn blog HIER)

Dat Vermeer een punt heeft blijkt uit het Randstad Koopstromen Onderzoek, dat aangeeft dat 20 tot 25 miljoen omzet is verschoven van het centrum naar de Baronie bij de Rijnhaven. Hij wil met onder meer de VOA en de vereniging van vastgoedeigenaren in het centrum een front vormen en de plannen juridisch aanvechten.

Vecht voor het stadshart

"Ik doe niet zielig omdat ík investeer in het stadshart. Het gaat om de levendigheid van het centrum, dat van ons allemaal is. We hebben nog één slager en één kaasboertje. Zou de Mediamarkt hier vertrekken, dan is het echt einde verhaal. In het belang van alle ondernemers in het centrum en alle inwoners van Alphen zeg ik: kom in verzet. Geen laffe compromissen, focus je op het stadshart. Hoekstra wil gewoon voor de verkiezingen goede sier maken met de Rijnhaven. Ik vind dat wethouders Gerard van As en Kees van Velzen of anders burgemeester Liesbeth Spies hem een halt moeten toeroepen. Ook als dit leidt tot een breuk in het college."

"Hardwerkende ondernemers in het centrum, kunstenaars, ambachtsmensen en inwoners: we zijn nog nooit zo in de maling is genomen als nu door wethouder Hoekstra. Alles wordt in achterkamertjes besloten en zonder overleg gewijzigd. Hij kan zo directeur van Draaikont BV worden", zo besluit een oprecht verontwaardigde en bezorgde Vermeer zijn betoog.