De directie van SWA en het bedrijf VIVE Innovation hebben deze week de huurovereenkomst getekend voor een gedeelte van Swaenendrift, het SWA-gebouw aan de Distributieweg. Deze ruimte stond al geruime tijd leeg en er werd naarstig gezocht naar een nieuwe invulling.

VIVE Innovation, actief in de circulaire economie, staat onder leiding van Alphens management en biedt bewust kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het bedrijf zamelt kleding en textiel in en maakt daar een recyclebare grondstof van.De grondstoffenverwerking vindt plaats in een fabriek in Polen. Op basis van het daar geproduceerde halffabricaat wordt straks in Alphen aan den Rijn een brede productielijn opgezet voor toepassingen in de bouw, de architectuur en de infrastructuur.

Voor de gemeente Alphen aan den Rijn, die zich graag presenteert als een groene stad met lef, is dat een waardevolle aanwinst.

'Goed nieuws'

Wethouder Michel du Chatinier is blij dat er een passende oplossing is gevonden. "De Participatiewet is bedoeld om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met reguliere werkgevers in contact brengen. Daardoor kwam SWA voor de opgave te staan om kleiner te groeien en om voor een deel van het vastgoed een nieuwe bestemming te vinden. Dat we daar nu in geslaagd zijn, is een opsteker", zegt de wethouder. 

"VIVE is bovendien een bedrijf dat zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en moeilijk plaatsbare medewerkers een kans geeft. Dat is niet alleen goed nieuws voor SWA-medewerkers, maar ook voor alle andere inwoners van onze gemeente die niet op eigen kracht aan het werk komen. Ik hoop dan ook dat andere ondernemers zich door het succes van VIVE laten inspireren."