In Alphen aan den Rijn wordt een nieuwe pilot gelanceerd om voedselverspilling tegen te gaan. Het initiatief is afkomstig van Sven Thorissen, die het platform FoodLoop Alphen heeft ontwikkeld waarbij voedseloverschotten ten goede komen aan klanten van de Voedselbank.

Per jaar gooien consumenten voor zo'n 2,5 miljard euro aan voedsel weg.

Daarnaast verspillen producenten, horeca en supermarkten voor nog eens 2,5 miljard euro aan voedsel. "Tegelijkertijd leven zelfs in een rijk land als Nederland bevolkingsgroepen die voor hun dagelijks eten aangewezen zijn op de Voedselbank. In Alphen aan den Rijn zijn dat op dit moment 250 gezinnen, maar de behoefte is groter", vertelt Sven.

"Slechts 0,5 procent van alle verspilde eten komt bij de Voedselbank terecht. Dat heeft vooral te maken met logistieke problemen, gebrek aan mankracht, opslag- en koelcapaciteit."

FoodLoop

Tijd voor een andere aanpak, zo bedacht Sven. Om die reden is FoodLoop Alphen in het leven geroepen; een online platform waarop producenten, restaurants, cateraars of consumenten voedseloverschotten kunnen aanbieden aan klanten van de Voedselbank.

"De nauwe samenwerking met de Voedselbank Alphen aan den Rijn maakt van FoodLoop Alphen een concept dat uniek is in Nederland en daarbuiten", aldus Sven. De lancering van FoodLoop Alphen staat gepland in maart 2017.

Uitbreiding

Als de pilot in Alphen aan den Rijn slaagt, is uitbreiding denkbaar naar de overige 387 gemeentes waar voedselbanken actief zijn. "Jumbo Ten Brink en de SWA hebben hun medewerking al toegezegd maar wij rekenen er natuurlijk op dat veel meer partijen dit initiatief willen steunen", zegt Sven.