De godsdienstleraar. De veehandelaar. Het echtpaar van de manufacturenwinkel. Deze en nog tientallen andere joodse inwoners van Alphen aan den Rijn hebben de oorlog niet overleefd. In tegenstelling tot de joodse onderduikers in de Willemstraat.

Rond 4 mei wil Productiehuis Alphen (PA) op basis van de plaatselijke geschiedenis de voorstelling 'Toen die dag' brengen om de verhalen van deze mensen te vertellen. Hiermee sluit PA aan bij 'Theater na de Dam'.

Voor dit project zoekt PA serieuze spelers in verschillende leeftijden die in een korte tijd zelf hun spel en verhalen ontwikkelen. Jan Laman die al eerder de oorlogsstukken Nadien en Pilon regisseerde, staat de groep bij. De spelers krijgen dit keer geen kant en klaar script maar gaan vooral zelf met de verhalen aan de slag. "Op basis van serieuze improvisaties", aldus Jan Laman.

Kees Visschedijk, die veel van de plaatselijke Holocaust afweet, treedt op als het historische geweten. Omdat in korte tijd veel bereikt moet worden, krijgen de spelers houvast dankzij het dramaturgische raamwerk.

Parktheater

Er wordt elke dinsdag gerepeteerd in het Parktheater maar er wordt daarnaast nog wat meer verwacht van de spelers. Zelf onderzoek doen naar je personage, extra individuele repetities en met regelmaat een dag in het weekeinde repeteren. "Dit kun je niet zomaar doen", aldus Jan. "Je moet er echt voor willen werken."