De gemeente roept Alphenaren op om zelf een oogje in het zeil te houden tijdens de dagen voor de jaarwisseling. Alphen aan den Rijn wil vernielingen zoveel mogen voorkomen door een goede mix van handhaving, preventie en communicatie.

Kapotte ruiten en bloembakken, een reclamezuil zonder glas, een gesloopt bushokje, restanten van een brand op een kruising. Naast gezelligheid en plezier, zijn ook dit ieder jaar helaas resultaten van een jaarwisseling. Ook de politie vraagt daarom Alphenaren om zelf op te letten. "Kijk goed om je heen en voorkom mogelijkheden", aldus politiechef John Nieumeijer.

In de laatste week voor de jaarwisseling is de politie al druk met controle in de avonden om vernielingen en het te vroeg afsteken van vuurwerk te voorkomen. Het melden van (vuurwerk)overlast heeft altijd zin. Als door de drukte niet direct actie kan worden ondernomen, helpt het zeker bij nader onderzoek of om een goed beeld te krijgen voor de aanpak op langere termijn.

Het schadebedrag door vernielingen loopt flink op. De kosten voor een opgeblazen prullenbak, bankje of verkeersbord lopen in de honderden euro's. Als men 112 belt bij het zien van vernielingen, kan de politie de daders op heterdaad aanhouden. Het schadebedrag wordt op de veroorzakers verhaald.