Hoekstra opent Duurzaamheidsdag op Jenaplaneet

Wethouder Tseard Hoekstra opent donderdagochtend de Duurzaamheidsdag op basisschool de Jenaplaneet in Alphen aan den Rijn. De school staat deze dag in het teken van afval en hoopt kinderen een inspirerende dag te bezorgen.

De bedoeling is dat de basisschoolkinderen zich betrokken voelen bij afvalscheiding en het goede voorbeeld geven. Zo nemen zij op de Duurzaamheidsdag eten en drinken mee in hun eigen broodtrommels en flesjes, maken de leerlingen andere mensen blij hun oude speelgoed en maken zij kunst met afvalmaterialen. Ook vertellen enkele gastsprekers over hoe plastic afval de natuur bedreigd.

Op verschillende manieren worden door de leerlingen de handen uit de mouwen gestoken. Zij sorteren afval en knutselen ermee, spelen afvalbingo en volgen toneellessen over zwerfafval. Maar ze gaan ook naar buiten om schoon te maken in de wijk, compost te verspreiden op ons groene schoolplein, en te leren over de kringloop van afval in de natuur.

Duurzaamheidsdag

De eerste Duurzaamheidsdag werd in 2015 georganiseerd op basisschool De Wereldwijzer in Kerk en Zanen. Initiatiefnemer hiervan was Joost van Berckel, vader van twee leerlingen op deze school. Na de goede ervaringen werd de Duurzaamheidsdag opgenomen in het natuur- en milieueducatie-aanbod van Avifauna. De gemeente Alphen aan den Rijn ondersteunt de Duurzaamheidsdag.

Tip de redactie