De gemeente Alphen aan den Rijn heeft dinsdag 8 november in samenwerking met Sera Business Design een nieuw digitaal platform gelanceerd. 'Alles in Alphen', zoals het project heet, is een database waar organisaties informatie toevoegen en uit kunnen halen om zo altijd complete gegevens te communiceren op één centrale plek.

Doelstelling van de gemeente en aangesloten organisaties is om zoveel mogelijk nieuws, agendapunten, locaties en overige informatie uit Alphen aan den Rijn en omgeving te centraliseren. Van woningcorporatie WonenCentraal tot voetbalclub ARC: iedere partij kan straks informatie plaatsen en overnemen uit deze centrale database.

Wanneer Restaurant Trots de menukaart vervangt, staat deze ook goed op de website van de VVV. Als de VOA een nieuw evenement publiceert staat deze ook direct in de agenda van Alphen INTO Business. Organisaties kunnen door deze techniek hun website zonder grote inspanning altijd actueel houden.

Open database

De onderliggende techniek van Alles in Alphen biedt de mogelijkheid om informatie op basis van locatie, interesse en organisatie te filteren. Zowel lezers als aangesloten organisaties kunnen deze filters toepassen en afstemmen op hun eigen voorkeur en interesses. Ook wijken en straten en vrijwilligersorganisatie kunnen zo met het city portal eenvoudig een volwaardige site opbouwen en onderhouden.

Alles in Alphen biedt tevens grote kansen voor webontwikkelaars die op basis van dezelfde filters middels een webservice informatie uit het city portal kunnen halen en toevoegen.

Andere partijen die zich bij het city portal hebben aangesloten zijn onder andere Het Alphense Centrum, De Baronie, Alphen INTO Business, Alphens.nl, VOA en Restaurant Trots. Wekelijks worden nieuwe partijen aangesloten op het city portal.

Belangrijk instrument voor citymarketing 

Alle bedrijven, winkels en instanties die in de database zijn opgenomen, zijn er van verzekerd dat informatie over diensten en producten op iedere aangesloten site altijd éénduidig, actueel en van betere kwaliteit is. De gemeente hoopt hiermee Alles in Alphen als belangrijk instrument voor de citymarketing in te kunnen zetten.

Met het city portal ontstaat ook draagvlak voor diverse vervolgstappen, zoals een gratis WIFI-netwerk in het Alphense centrum, een gezamenlijke webshop van winkeliers en een lokale kortings- en loyaliteitspas. Verder kan de gemeente in de toekomst ook openbare data ontsluiten via het platform.