Alphenaar Nabil O. is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van plaatsgenoot René van Zwienen op het parkeerterrein bij winkelcentrum Herenhof in Alphen aan den Rijn.

Het gerechtshof oordeelde dat er geen sprake was van noodweer, zoals Nabil O. en zijn advocaat beweren. De straf is een half jaar lager uitgevallen dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) vorige maand. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank O. tot zeven jaar gevangenisstraf.

Van Zwienen en O. kregen ruzie op maandag 21 juli 2014 over een leeggeroofde hennepkwekerij. Op straat ontstond een worsteling en schoot O. slachtoffer René van Zwienen neer.

De 46-jarige Alphenaar overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Reanimatie van omstanders mocht niet baten.

Bekentenis

Diezelfde avond nog heeft O. een bekentenis afgelegd nadat hij zichzelf had aangegeven bij het politiebureau. O. heeft spijt van zijn daad. Hij zegt dat het nooit zijn bedoeling was Van Zwienen te doden, maar dat hij niet anders kon dan schieten.

Het Openbaar Ministerie vindt niet dat er sprake is van noodweer en noemt het gebruik van een vuurwapen 'buitensporig ten opzichte van het vuistgebruik van het slachtoffer'. O. had anders moeten handelen door bijvoorbeeld hulp te roepen van omstanders.