Het Openbaar Ministerie (OM) heeft na vijftien maanden nog steeds het strafrechtelijk onderzoek naar de val van de Koningin Julianabrug niet afgerond. Het is volgens het OM lastig te bepalen waar de schuldvraag ligt.

Het onderzoek duurt langer dan verwacht, zo meldt het AD. Volgens het OM was het een complex onderzoek vanwege de lastige berging van de kranen. Daarnaast waren ook veel partijen betrokken bij de plaatsing van de brug. Van deze partijen moeten de verantwoordelijkheden en feiten in kaart worden gebracht om een concreet oordeel uit te kunnen spreken.

Op 3 augustus 2015 vielen de twee kranen en het brugdek tijdens het plaatsen van de brug op huizen en winkels aan de Hooftstraat te Alphen aan den Rijn. Er vielen geen doden of gewonden, maar de schade was groot. Uit het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid bleek dat de aannemers grove fouten bij de voorbereiding van de hijsklus hebben gemaakt. De gemeente Alphen had onvoldoende oog voor de veiligheid van de inwoners.

De tweede poging van het plaatsen van het brugdek werd vanaf het land uitgevoerd. Deze actie is voorspoedig verlopen en de Julianabrug is inmiddels weer in gebruik.