“"Het is prachtig dat de gemeente Alphen aan den Rijn druk bezig is om een nieuwe detailhandelsvisie te maken. Ik maak me echter zorgen over de winkels die buiten dit nieuwe beleid vallen"”, meldt Lisette Goddrie, mede-eigenaar van Passie voor Slapen.

"Circa 30 procent van de winkels in de gemeente Alphen aan den Rijn zijn niet gevestigd in een winkelcentrum. Voor deze solitaire winkels, alleen of in een groep van minder dan vijf, wordt helemaal niets geregeld."

En ja, ook de slaapspeciaalzaak Passie voor Slapen aan Eikenlaan 229 is een van deze solitaire winkels. Dat is ook de reden dat Goddrie de ontwikkelingen rond de nieuwe detailhandelsvisie op de voet volgt. "Tijdens de presentatie op maandag 26 september bleek dat er verschillende ideeën en plannen zijn, maar dat er geen beleid wordt geformuleerd voor de solitaire winkels. Dat is voor ons een groot probleem. Wij willen namelijk graag uitbreiden met het pand naast ons op nummer 227. Dat is moeilijk, omdat we geen garantie krijgen dat we met de winkel hier mogen blijven. Het huidige pand heeft een overgangsregeling van tien jaar. Wat er daarna gebeurt, is onbekend."

Goddrie heeft ondertussen wel de link gelegd met de ontwikkelingen voor Rijnhaven-Oost. Daar is donderdagavond door de raadsfracties over gesproken. "Ik heb ingesproken, want ik wil aandacht vragen voor ons pand, het pand naast ons en het pand van Biesterfeld aan de overkant van de straat. Deze panden grenzen aan Rijnhaven-Oost, maar zitten niet in het plan. Dat is volgens mij een gemiste kans", aldus Goddrie. "Gelukkig begrijpen wethouder Hoekstra en verschillende partijen wel waarom het zo jammer is."

Omgevingsplan

Zouden de panden Eikenlaan 227 en 229 en het pand Biesterfeld, eveneens aan de Eikenlaan, bij Rijnhaven-Oost horen, dan zouden de gewenste ontwikkelingen worden voorzien van een kader in het Omgevingsplan. Dit is een nieuwe manier van werken die in de plaats komt van bestemmingsplannen.

Een omgevingsplan biedt veel meer mogelijkheden. "Het is echt doodzonde. Onze plannen en de plannen voor De Werf op het Biesterfeldterrein horen gewoon thuis in Rijnhaven-Oost. We sluiten naadloos op de gewenste transformatie aan."

Begrip

Wethouder Tseard Hoekstra heeft begrip voor de vraag, maar zegt er nu niets aan te kunnen doen. "We zijn al te ver met het Omgevingsplan Rijnhaven-Oost. Voorlopig zit er niets anders op dan te wachten op de Detailhandelsvisie 2016-2025. Daar wordt nu aan gewerkt."

Passie voor Slapen is het laatste pand in een lange rij met woonwinkels, doe-het-zelfzaken en verwante branches aan de Van Foreestlaan en tussen De Baronie en de Eikenlaan.

Zou dit gebied als één geheel worden beschouwd, dan is hier een winkelzone voor grootwinkelbedrijven die de concurrentie aankan met de Rijneke Boulevard. De Euromarkt, wel genoemd in het concept voor de Detailhandelvisie, is niet concurrerend genoeg onder meer omdat hier niet kan worden uitgebreid.