Op vrijdag 2 oktober van 09.00 tot 12.00 uur houden de tweede klassers van het Groene Hart Leerpark ten behoeve van de voedselbank Alphen aan den Rijn en Omstreken een inzamelingsactie onder de Alphense bevolking.

Maatschappelijke stage is tegenwoordig niet meer verplicht, toch maakt bij veel scholen uit het voortgezet onderwijs de stage onderdeel uit van hun onderwijsprogramma.

Zo ook bij het Groene Hart Leerpark in Alphen aan den Rijn. Zij laten de tweede klassers in dat schooljaar dertig uur vrijwilligerswerk doen voor een non-profitorganisatie: een vrijwilligersorganisatie, instelling of maatschappelijke organisatie.

Al een behoorlijk aantal leerlingen van het Groene Harte Leerpark hebben inmiddels hun individuele stage bij de voedselbank gelopen. Zij helpen die organisatie bij hun inzamelingsacties in supermarkten, het samenstellen van voedselpakketten en het uitdelen daarvan in het pand aan de Concertweg.

Zij krijgen daardoor een beter beeld van de samenleving, dat niet alles vanzelfsprekend is in het leven en dat armoede dichterbij is dan je wellicht zou denken.

Schoolpas

Daarnaast organiseert Rebecca Vermeulen van het Groene Hart Leerpark nu alweer voor de derde achtereenvolgende jaar dat 150 leerlingen in heel Alphen huis-aan-huis de deuren langsgaan om houdbare voedselproducten en verzorgende producten te vragen voor de klanten van de voedselbank. Om zich te kunnen legitimeren hebben zij een schoolpas en een brief van school bij zich.

"Wij hopen dat de actie net als vorig jaar weer een groot succes zal worden en dat wij de voedselbank zelfs meer dan de vorig jaar opgehaalde veertig kratten kunnen aanbieden", aldus Rebecca Vermeulen.

"We hebben hier echter het volste vertrouwen in, het begrip voor de voedselbank is groot, iedereen heeft tegenwoordig wel iemand in zijn/haar omgeving die moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen."

Op de vraag aan wat voor soort producten wij moeten denken dat kan worden gedoneerd, somt zij moeiteloos op: groenteconserven, koffie, broodbeleg (jam, hagelslag), rijst, spaghetti, macaroni, limonade, pastasaus, blikjes knakworsten, maar ook verzorgende producten als tandpasta, shampoo.